Bzdura - właśnie na tą płytę potrzebujesz pozwolenia
Budynek na stałe powiązany z gruntem to taki który posiada fundament. Płyta betonowa o grubości powiedzmy 14cm nie jest fundamentem. Tak usadowiony budynek gospodarczy zgłasza się w od Wydziale budownictwa (różnie się to zwie) na tzw zgłoszenie. Jeżeli budynek stawiasz blisko domu lub z boku domu bez przerwy pomiędzy nimi to mogą zażądać od Ciebie "Ekspertyzy Budowlanej". Przerabiałem to miesiąc temu. Jako że posiadam gospodarstwo rolne mogę postawić budynek gospodarczy. Ale że nie mam miejsca na szerokości posesji musiał być on "przyklejony do domu". Zrobiłem sobie projekt budynku z konstrukcji drewnianej z płytą betonową (bo przecież nie postawisz go na ziemi a nie może posiadać fundamentów bo wtedy podchodzi to pod rozbudowę domu). Główny inspektor zażądał dodatkowo ekspertyzy budowlanej. Zrobiła mi ją osoba posiadająca uprawnienia budowlane i po dostarczeniu jej dostałem zgodę. Napomknę tylko że Miechów słynie w okolicy z upierdliwego inspektora nadzoru budowlanego i co za tym idzie nie wydał by mi na to zgody, jeżeli było by to niezgodne z prawem.
Więc nie pisz mi że piszę bzdury. :wink:
[ Dodano: Nie 29 Maj, 11 18:25 ] abstinent, także przeanalizuj, co chcesz stawiać na "zgłoszenie" a co na "pozwolenie"
w skrócie uważam że jak chcesz naciągać prawo to trzeba robić to z głową. a tu wydaje mi się że abstinent'a pociągną na manowce z jakimś drogim i szpetnym garażem stalowym, którego nie da się finalnie podciągnąć jako nie-budowla.
a z resztą jak zrobisz coś na zgłoszenie to tez podlega pod podatek
abstinent, no garaż ze nie fruwa w powietrzu
pozdrawiam
PS. 1. Też mam uprawnienia, instalacyjne.
PS. 2. W Polsce co miasto to jak inny kraj - wiec pytajcie u źródła - w swoim UM !!
Panowie, spokojnie bez nerwów
Ja wiem tyle na razie, że na blaszany i nie ważne czy będą tylko słupy czy płyta to nic nie potrzebuje i nie ma podatków, więc na razie nie poruszajmy tego tematu.Skupmy się na jakiś firmach tu dzież wykonawcach garażów
W tym tygodniu podjadę do wydziału i konkretnie się dowiem co i jak u samego naczelnika :lol: AdamB, na razie to analizuje między murowanym z pozwoleniami, projektem i nie wiadomo czym jeszcze, a gotowym blaszanym gdzie przyjeżdża ekipa i stawiają sami, a ja tylko robię albo płytę, albo słupy. tomikt, nie bardzo rozumiem blaszanym szpetnym http://www.waw-system.pl/ tu możesz zobaczyć o co mi chodzi mniej więcej
Z tym pytaniem w swoim UM to się zgadzam w 100%, o czym nie raz już się przekonałem :P
tomikt, abstinent, polega wszystko na kruczkach słownych, które pozwalają zaoszczędzić parę złotych. Proponuje sprawdzić warunki zagospodarowania przestrzennego w okolicy i dalej wraz z ich wymaganiami iść dalej. Tutaj prawo daje parę furtek które należy wykorzystać sprytnie a nie cwaniacko. A co ważne to to że zgłoszenie robót pozwala oszczędzić na projekcie, kierowniku robót i na odbiorach. To są koszty duże.Nasi ustawodawcy pozostawili kilka furtek prawnych które pozwalają na postawieniu garażu pod szyldem innej nazwy. Sam się z tego śmieję, ale skoro można, to czemu nie korzystać.
AdamB nie wiem dlaczego Inspektor wypowiadał się w tej sprawie skoro to nie są jego kompetencje. Sprawa budowy leży w gestii Wydziału architektury (urbanistyki lub budownictwa, różnie się to nazywa). Ale dobrze, że masz to za sobą. Żeby nie wchodzić w szczegóły to wszystko jest zapisane w Prawie budowlanym i "Warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Lektura obszerna ale wiele wyjaśnia (co jest budynkiem tymczasowym, kiedy, gdzie i co można budować). Problem jest w tym, że co Urząd to inaczej interpretują przepisy i to jest loteria.
Komentarz